TR / EN

Ehliyet Yenileme 2025

Ehliyetinizi yenilemek için bilmeniz gereken her şey burada! Blog yazımızı okuyarak işlemleri hızla tamamlayabilirsiniz.

Ehliyet

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi zorunluluğu, pek çok sürücüyü harekete geçirdi. Zira eski tip ehliyetler 31 Temmuz 2025 tarihine kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra eski tip ehliyetlerin kullanılması durumunda ise idari para cezası uygulanacak. Bunun için sürücü belgesi yani ehliyet yenileme işlemlerini, belirtilen tarihe kadar gerçekleştirmenizde fayda var. 2025 ehliyet yenileme işlemleriyle ilgili tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.



Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme süreci, kayıp gibi durumların yanında yeni ehliyet sistemine geçiş ile de gereklilik haline geldi. T.C. İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihi öncesinde alınan ehliyetlerin yenileme süresi için son olarak 31 Temmuz 2025 tarihini işaret etti. Eğer ehliyetiniz halen eski tipse bu tarihe kadar başvuru süreçlerini tamamlamanız gerekir. Sürücü belgesi yenileme sürecinin ilk adımı “Sürücü Olur” ibaresinin yer aldığı bir sağlık raporu almaktır. Sonrasında talep edilen diğer evrakları toplayarak randevu alma sürecine geçebilirsiniz. Randevu almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi (nvi.gov.tr) veya ALO 199 hattı kanallarını kullanabilirsiniz. Randevu tarihinde, gerekli belgelerle birlikte başvuru yaptığınızda işlemleriniz başlatılacaktır. Ardından yeni ehliyetiniz Ankara’daki baskı merkezinden kargoya verilip adresinize gönderilir. Yeni ehliyetiniz size ulaşınca kadar e-Devlet üzerinden geçici sürücü belgesi çıkarabilir ve bu belgeyle trafikte aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.



Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Evraklar

Ehliyet yenileme sürecinde hazırlamanız gereken belgeler eksiksiz olmalıdır. Randevu gününden önce belgelerinizi tamamlamanız başvuru sürecini hızlandıracaktır. İşte sürücü belgesi yenileme için gerekli evraklar:

  • Nüfus Cüzdanı veya Pasaport: Kişisel bilgilerinizi teyit etmek için kullanılır.
  • Sağlık Raporu: Aile Sağlığı Merkezi veya özel hastanelerden alabilirsiniz.
  • Biyometrik Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet fotoğraf.
  • Adli Sicil Belgesi: e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak alınabilir.
  • Kan Grubu Kartı: Sağlık kurumundan alabilirsiniz.
  • Ehliyet Yenileme Harcı Dekontu: Banka veya internet bankacılığı üzerinden ödenen harç bedeli.



2025 Ehliyet Yenileme Ücretleri

Sürücü belgesi yenileme ücretleri yenileme amacına göre değişkenlik göstermektedir. Ocak 2016 öncesinde alınan sürücü belgeleri için ehliyet yenileme harcı 15 TL olarak belirlenmiştir (13 TL değerli kağıt bedeli + 2 TL vakıf hizmet bedeli).

Kaybetme, süre dolumu veya diğer nedenlerden dolayı yenileme işlemi gerçekleştirmek isteyenler için yeni ehliyet yenileme ücreti 1.760 TL’dir (1.420 TL değerli kağıt bedeli + 340 TL vakıf hizmet bedeli). Yenileme işlemi için ödemelerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı veya anlaşmalı bankalar üzerinden yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak bankaların ATM, internet bankacılığı kanalları üzerinden de ödeme yapabilirsiniz.



Geçici Sürücü Belgesi

Ehliyet yenileme işlemleriniz onaylandıktan sonra e-Devlet üzerinden geçici sürücü belgesi alabilirsiniz. Bu belge, 15 gün boyunca geçerlidir ve yeni ehliyetiniz size ulaşıncaya kadar kullanılabilir. Geçici belgenizin süresi dolarsa, talebiniz üzerine yeni bir belge düzenlenebilir.

Yeni ehliyetinizi aldıktan sonra trafikte kurallara uymayı ve güvenlik önlemlerini almayı unutmayın! Yolculuk sırasında olası kaza veya hasar gibi durumlara karşı güvence altında olmak için Kasko Sigortası yaptırabilirsiniz.

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta