

Depremleri durduramayız ama zararlarını azaltabiliriz. Bu yazıda, deprem öncesinden sonrasına kadar alınması gereken önlemleri bulabilirsiniz.
Deprem gerçeğiyle yüz yüze yaşadığımız bir coğrafyadayız. Özellikle Türkiye jeopolitik yapısı nedeniyle de aktif fay hatlarının olduğu bir bölgede yer aldığından deprem bölgesi olarak kabul edilir. Öyle ki her yıl ülkemizin farklı bölgelerinde küçük ya da büyük çapta depremler meydana gelmektedir. Bu depremler kimi zaman ufak zararsız sarsıntılar olsalar da kimi zaman can ve mal kaybına neden olabilecek düzeyde büyük sarsıntılar şeklinde de kendini gösterebilmektedir. Peki depremden korunmak için neler yapmalıyız? Deprem kuşağı üzerinde yaşadığımız gerçeğini unutmadan bu gerçekle yaşamayı öğrenmemiz gerekir. Depreme karşı bilinçli olmak ve buna göre adımlar atmak can ve mal kaybından da korunabilmemizi sağlar. Depremleri önlemek mümkün değil ancak depreme yönelik alacağımız önlemlerle can ve mal kaybını olabildiğince aza indirmek mümkün. Peki bunun için neler yapmalıyız.? Bu yazımızda depremden korunmak için neler yapılması gerektiğine değiniyoruz.
Deprem, yer kabuğunda meydana gelen beklenmedik ve bir anda ortaya çıkan doğal afetlerden biridir. Yer kabuğunda çıkan enerji sonucunda ortaya çıkan sarsıntı kimi zaman olumsuz sonuçlarla karşılaşabilmemize neden olur. Fakat bu doğa olayına karşı gerekli tedbirler alındığında minimum hasar ve zarar ile kurtulabilmek mümkündür. Bunun için de deprem öncesinde gerekli önlemleri almanız gerekir. Depreme karşı alınacak en etkili önlemler ise sarsıntı gerçekleşmeden önce yapılması gerekenlerdir. Peki depremden korunmak için depremden önce neler yapılmalıdır? Tüm bunları üç başlık altında toplayabiliriz. İşte yanıtları!
Depremden korunmak için yapılması gerekenlerin başında yaşadığınız evin/binanın depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmektir. Depremin size ve sevdiklerinize minimum bir hasar verebilmesi için binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi gerekir. Bunun için de binanın yeni yönetmeliğe uygun inşa edilip edilmediğini sorgulamalısınız. Yaşadığınız yerin deprem analizini yaptırmak için bir inşaat mühendisi ya da uzmana binanızı incelettirebilirsiniz. Analiz sonucuna göre erkenden birçok zararın önüne geçebilir, bina güçlendirme çalışması yapılması gerekiyorsa vakit kaybetmeden yaptırabilirsiniz.
Eğer yeni bir eve taşınmayı düşünüyorsanız da bina zemini iyi inceleyin. Sağlam bir zemin üzerine deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilmiş olmasına dikkat edin. Binanın yapı ruhsatı, zemin etüdü gibi belgelerini de inceleyebilirsiniz. Tüm bunların yanında oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı evinize DASK yaptırmayı ihmal etmemeli güvence altına almalısınız.
Oturduğunuz yapının güvenliğini sorguladıktan sonra sıra ev içinde güvenlik önlemleri almaya geldi. Depremden korunma yollarından bir diğer önemli faktör ise evin içinde güvenliği sağlamak oluyor. Çünkü deprem sırasında en büyük tehlikelerden biri evdeki eşyaların devrilmesi ve düşmesidir. Ev içinde deprem öncesi alınabilecek önlemler ise şu şekilde sıralanabilir:
Depremin olumsuz etkilerine karşı binanızı ve kendinizi güvenceye aldığınız gibi Konut Sigortası ile eviniz ve eşyalarınızı da güven altına alabilirsiniz. Yaşanabilecek olumsuz hayat koşullarından minimum etki ile kurtulmak için HDI Sigorta'nın Konut Sigortası poliçelerini değerlendirebilirsiniz.
Depremden korunmak için ne yapmalıyız, sorusuna verebileceğiniz bir diğer yanıt ise deprem çantası hazırlamak olacaktır. Deprem sonrası acil yardımın ulaşması gecikebilir, enkaz altında siz ve sevdikleriniz kalmış olabilir. Deprem çantası hazırlayarak sizin için gerekli olabilecek eşyaları koyabilir, acil yardım ekipleri gelene kadar ihtiyaçlar giderilebilir. Her evde kolay ulaşılabilecek bir yerde deprem çantasının yer alması da oldukça önemlidir. Deprem çantası içinde olması gerekenler ise; ilk yardım malzemeleri, fener yedek pil, su, dayanıklı konserve gıdalar, radyo, yedek giysi, nakit para, kimlik fotokopisi, önemli belgeler, ilaçlar, çakı gibi ihtiyaç duyulabilecek malzemelerdendir. Çantanın kolay ulaşılabilir bir yerde olması önemlidir.
Deprem öncesi alınması gereken önlemler kadar deprem anında yapılması ve alınması gereken önlemler de önemlidir. Peki deprem anında ne yapılmalıdır?
Sarsıntı geçtikten deprem sona erdikten sonra ise elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın ve deprem sonrasında güvenli alanlara geçerek binadan uzaklaşın.
Dilerseniz Eviniz Depreme Ne Kadar Dayanıklı? En Etkili Test Yöntemleri 2025 yazımıza göz atabilir, depreme karşı dayanıklılığı testleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!